Rijzinga

Henk Rijzinga

1946
Singel 76
1015 AC
020-6271387
rijzinga@tiscali.nl
www.stuwing.nl


Cultureel Centrum De Oorsprong
Damweg 7
Monumentale buiteninstallatie.
Maquettes voor monumentale buiteninstallaties.Beeldend kunstenaar sinds 1972, autodidact.

Niets is toeval, alles is techniek
Henk Rijzinga (1946) verhuisde toen hij twintig was en naar kunst verlangde, van Uithuizen naar Amsterdam en nam schilderlessen van beeldend kunstenaars die hem klassiek schoolden in modeltekenen. Beïnvloed door de expressieve stijl van noord-Duitse kunstenaar Emile Nolde en de schematisch opgebouwde landschappen van Cézanne, ontwikkelde Henk Rijzinga zijn eigen stijl.

Rode draad in zijn werk is het landschap en de invloed van de elementen. Het weidse en uitgestrekte Groningse landschap waarin hij opgroeide, de luchten en het licht dat boven dit landschap hangt, zijn een inspiratiebron. Een zilverachtige gloed boven de kuststrook, viel hem op toen hij een tijd lang gids was in het waddengebied. “Een opmerkelijke licht dat wordt veroorzaakt door de weerkaatsing van het licht op het water van het Wad. Dit gaf het landschap een toverachtige dimensie die ik vaak in mijn schilderijen gebruik.” Als gids moest hij het weer kunnen voorspellen. “Want voor je het weet treedt op een stralende dag plotseling mist op en loop je vast in de fuiken van het water.” Hij weet dan ook precies welk effect de wind uit het zuiden op het licht heeft. En welk licht de wind uit het noorden brengt.

Hij schildert de lucht op het moment van een weersomslag, net voordat een onweer uitbreekt, of de zon doorbreekt. “Mijn werk gaat over energie. De energie van het weer. Ik ben gefascineerd door wat het weer veroorzaakt. Niet alleen de seizoenen, maar ook de groei en het afsterven van de natuur.” Met grove kwaststreken weet hij in zijn schilderijen ruimte te suggereren zonder perspectief te gebruiken.
Met het maken van houten bouwwerken, begon hij tien jaar geleden.

Terwijl Henk Rijzinga de elementen bezweert door ze te schilderen, gaat hij er in zijn bouwwerken de strijd mee aan en hij het lot van zijn installaties. Zoals de risico’s die hij nam tijdens de bouw van de tien meter hoge Pagode voor het dorp Borne. “Wil je negen meter de hoogte in dan moet je volgens de wetten van de mechanica drie meter de grond in. Dat is hier niet gebeurd. Dat vind ik spannend. De praktijk zal het bewijs leveren of ik gelijk had. De Pagode bleef staan, ook bij sterke wind. Mijn kunstwerk is gelukt.”

Werken in opdracht
1987 Den Haag
1989 Den Haag
1991 Oudewater
1992 Borne
1996 Hengelo
1998 Westerbork
1999 Enschede
2000 Amsterdam
2001 Mettingen (Duitsland)
2002 Amsterdam/Zeeburg
2003 Borne(Overijsel)
2004 Amsterdam/West

Werken opgenomen in diverse kunstuitleen-collecties
o.a. Dordrecht, Den Haag, Amsterdam, Zaanstad, Hoorn, Groningen, Leeuwarden

Werken uitgevoerd voor tijdelijke beeldententoonstellingen/ manifestaties
o.a. in Belgie, Twente, Drenthe, Noord-Holland, Amsterdam, Duitsland.

Groepstentoonstellingen
Groningen, Leeuwarden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Zaanstad, Arnhem, Amsterdam, Hoorb, Oudewater, Assen.

Eenmanstentoostellingen
Galerie Arti, Amsterdam
Galerie Bramkha, Zaandam
Galerie Inkt, Den Haag
Galerie Giselle Biedenbach Amsterdam
Galerie Werkplaats Borne
Galerie Walden Amsterdam
Congrescentrum Lunteren
Kunstrai, SBK Amsredam

2004
kunstopdracht A.E.B. Amsterdam
voorbereiding expositie Mettingen (Dld)
atelier-productie tbv expositie Loods 6 Amsterdam 2005
kunstmanifestatie Angst Moed Verbeelding Amsterdam