Olthuis

Theo Olthuis

1941
Kleine Dorpsstr. 16A
1861 KN Bergen
072-5894901.


Zaterdag 11 juni
Cultureel Centrum De Oorsprong
Damweg 7
15.30 ‘Illustratief’. Kinderboekenschrijvers ontmoeten illustrators. Met schrijvers Patty Klein, Sjoerd Kuyper, Stef van Dijk en Theo Olthuis en tekenaars Jan van Haasteren, Noëlle Smit, Thé Tjong Khing en Gertie Jaquet.Debuut: : De jongste dag (1980, gedichten)
Genres: Poëzie voor kinderen en volwassenen, jeugdtheater, liedteksten
Bijzonderheid: Hij is onderwijzer geweest en speldocent, onder andere bij 'Scapino Dansschool'. Hij schrijft liedjes en scènes voor de televisieserie 'Sesamstraat' en hij schreef ook lange tijd voor 'Klokhuis' en 'Koekeloere'. Ook schreef hij liedteksten voor niemand minder dan Herman van Veen
Citaat: 'Ze vragen mij weleens: Wat is er nou zo leuk aan gedichten schrijven? Geef daar maar eens antwoord op! Je vindt iets leuk of niet. Bijna elke dag ben ik met pen en papier in de weer. Het begint meestal bij een eerste zin of zomaar een ideetje. Al schrijvend lees ik hardop voor aan mezelf. Dan hoor ik al direct of het goed loopt. Maat en ritme zijn belangrijk, eigenlijk nog belangrijker dan rijm. Ik werk niet met een computer, omdat ik het contact tussen pen en papier niet kan missen. En omdat ik op elke plek wil kunnen schrijven, thuis en in de vrije natuur.' (Uitgeverij Ploegsma 2000)

Recent werk: Ergens is een heel eind weg (1991, gedichten), Het geluid van vrede (1992, gedichten), Een gat in de hemel (1994, gedichten), Kijk, een gedicht (1998, map met acht posters), Vlinder in december (1998)

Biografie:

Theo Olthuis werd op 10 september 1941 geboren in Amsterdam, waar hij ook opgroeide en tot 1998 woonde. Daarna verhuisde hij naar Bergen (nh). Hij is onderwijzer geweest en speldocent, onder andere bij 'Scapino Dansschool'. Hij schrijft liedjes en scènes voor de televisieserie Sesamstraat en hij schreef ook lange tijd voor Klokhuis en Koekeloere.

Bij Uitgeverij Ploegsma is inmiddels een groot aantal bundels met gedichten van hem uitgekomen. De laatste heet: Vlinder in december. De kinderboekenweek van 1998 stond in het teken van de poëzie, en speciaal daarvoor verscheen de postermap Kijk, een gedicht. Dit is een map met acht prachtige poëzie posters van vier verschillende illustratoren. Van Theo Olthuis verschenen ook twee boeken met gedichten voor volwassenen. Hij schrijft bovendien voor jeugdtheater. Verder maakt hij liedteksten, onder andere voor Herman van Veen.

Theo Olthuis: "Ze vragen mij weleens: Wat is er nou zo leuk aan gedichten schrijven? Geef daar maar eens antwoord op! Je vindt iets leuk of niet. Bijna elke dag ben ik met pen en papier in de weer. Het begint meestal bij een eerste zin of zomaar een ideetje. Al schrijvend lees ik hardop voor aan mezelf. Dan hoor ik al direct of het goed loopt. Maat en ritme zijn belangrijk, eigenlijk nog belangrijker dan rijm.

Ik werk niet met een computer, omdat ik het contact tussen pen en papier niet kan missen. En omdat ik op elke plek wil kunnen schrijven, thuis en in de vrije natuur. Als een gedicht echt af is, heb ik het meestal een aantal keren overgetypt en bijgestuurd. Dan gaat het in een map, en kijk ik er verder niet naar om. Na een paar weken lees ik het opnieuw. Dan kan ik beter beoordelen of het de moeite waard is om het anderen te laten zien. Dat is een belangrijk moment. Weer terug in de map, of de deur uit. Als dat laatste gebeurt, is het gedicht niet helemaal meer van mij. Het gedicht is 'zichzelf' geworden. Het gaat op reis. Iedereen mag het lezen..."