Dijk

Stef van Dijk

1959
p/a SSS, Huddestraat 7
1018 HB Amsterdam
020 6234923
www.stefvandijk.nl


Zaterdag 11 juni
Cultureel Centrum De Oorsprong
Damweg 7
15.30 ‘Illustratief’. Kinderboekenschrijvers ontmoeten illustrators. Met schrijvers Patty Klein, Sjoerd Kuyper, Stef van Dijk en Theo Olthuis en tekenaars Jan van Haasteren, Noëlle Smit, Thé Tjong Khing en Gertie Jaquet.


Als jongetje groeide Stef van Dijk op tussen de moerassen, weilanden en bossen rondom Utrecht, maar ook het haven- en grachtengebied van Amsterdam waren zijn speelterrein. Het huis van zijn grootouders aan de gracht zat vol spannende hoekjes en ongemerkt fluisterde het oude verhalen in zijn hoofd. De natuur, die bevolkt werd door planten en dieren die soms gruwelijke namen hadden als bloedzuiger en stinkende gouwe, onthulde andere geheimen. Samen met zijn vriendjes en vriendinnetjes beleefde hij in deze zeer verschillende omgevingen vele avonturen. Achter het zelfgemaakte vaandel van de club van ‘de Zwarte Hand’ aan, vonden zij een wereld die naast school, ouders en vervelende grote kinderen bleek te bestaan. Als je er open voor stond en er in durfde te geloven, kon je elke dag en overal avonturen beleven.
Op een dag kwam hij in de rijdende bibliotheek van Zuilen een boek met een knalroze omslag tegen. Het heette: ‘Al zeg ik het zelf zei de Zwif Zwaf’. Dit werk werd een leidraad voor zijn verdere leven. De boodschap die dit opus uitdroeg, luidde: ‘Geloof in jezelf, want niemand anders doet het’.
In de boekenbus, die schatkamer op wielen, vond hij de ene held na de andere. Bram Vingerling, de Scheepskat, D’Artagnan en Kara Ben Nemsi, om er maar een paar te noemen. De vraatzucht was gewekt. Een nieuwe boekenjunk was opgestaan. Nog steeds verslindt hij veel en uiteenlopend leesvoer. Geen kranten en tijdschriften, die heb je te snel uit en leveren geen bijdrage aan fantasierijken in je hoofd, maar boeken, boeken en nog eens boeken. Kinderboeken, geschiedenisboeken, volwassene literatuur, fantasy en horror. De jeugdboeken die hij nog steeds tot zijn favorieten rekent zijn: de Zevensprong, het Oneindige verhaal, de Drie Musketiers, Schateiland en Paulus en de eikelmannetjes. Daar is de laatste jaren zonder aarzelen Harry Potter bijgekomen. Ook zijn eersteling ‘Tekenwereld’ koestert hij met dezelfde warme gevoelens. Toch vindt hij op dit moment zijn boek ‘de Dromenvanger  ' één van zijn favorieten. ‘Al zeg ik het zelf,’ zou de Zwif Zwaf hebben gezegd. Hij verwacht echter in de toekomst dat de producten van zijn hand zullen toenemen in kwaliteit, zodat een dergelijke boekenvoorkeur per jaar zal kunnen veranderen.
Naast schrijven en het lezen van boeken houdt hij veel van film kijken. Ook al kan een film volgens Stef nooit aan een goed boek tippen, het is volgens hem wel vermakelijk om te zien hoe sommige papieren helden er in een film uitzien. Liever ziet hij dan ook geen boekverfilming, maar een goed bedacht filmscenario dat aanstekelijk verfilmd is, blijft natuurlijk een uitstekende reis naar die wereld naast de deur.
‘De boeken die ik schrijf moeten net als een film onderhoudend zijn, zowel voor kinderen als ouders. Er komen alledaagse beslommeringen in voor, maar bij mij zal er ook een magische perspectief in te vinden zijn.  Dromen, fantasie, vriendschap en dood zijn terugkerende onderwerpen in mijn werk,’ zegt hij zelf over zijn boeken.

Ik heb verhalen geschreven over Tara Tuigstra en Simon Guppy. Een aantal van die verhalen staan in 'Allemaal naar groep één', 'Sinterklaas voor alle kinderen', 'Aan tafel met Leopold' en 'Buiten spelen'.
Tara en Simon, in  'Allemaal naar groep 1'
’De zwarte wolf’ en ‘Tekenwereld’ in: 'Leopold leest voor’
'De Sint-test' in 'Sinterklaas voor alle kinderen'
'Appeltaart' in 'Aan tafel met Leopold'
'Binnen buiten spelen' in 'Buiten spelen'

Bibliografie
1999 Tekenwereld (niet meer leverbaar); Leopold
2001 Wat een avontuur; Zwijsen
2002 Te gast bij graaf Schrik; Zwijsen
2003 De dromenvanger; Leopold
2004 Stoer; CPS
2005 De club; Zwijsen
2005 Familiegeheim; Maretak
2005 De rode kraai; Zwijsen