F. Starik

F. Starik

info@starik.nl

www.starik.nl


Foto van F.Starik


lokatie en tijdstip:

Damtheater Damweg 7

vrijdag 16 juni 20.00

'Beeld versus taal' met Harrie Hageman, Peter Klashorst, F. Starik en Koos Breukel


studeerde aan Rietveld en Rijksacademie, fotografie en mixed media.

Hij debuteerde als zestienjarige in eigen beheer met de bundel: Mot, of de neerslag van de twijfel, in 1988 gevolgd door zowel zijn officiële debuut Nepvuur (In de Knipscheer) als de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. In 1993 verscheen een roman in briefvorm: Mijn leven als Museum, waaraan hij twee jaar later NieuweVleugel (Voetnoot) bouwde.

Zeven jaar lang zweeg de dichter.

Ondertussen maakte hij tentoonstellingen, was zanger van Willem Kloos Groep (harde muziek op tekst van dode dichters, cd: Vinger in het zand, 1998) en stichtte zijn eigen Museum van Kleine Werken. Maakte een theatervoorstelling voor de hele familie: Grote Vis. Bekende werken in de Openbare Ruimte: De Zwaaiende Fietser; Langs de Kostverlorenkade …en The Floating Poetry Room, (IJburg, Siah Armajani) met een gedicht van Starik.

In 2002 presenteerde Starik –Simpele Ziel- tentoontelling, bundel en cd gekoppeld aan een theatertournee (onder andere met het Voerendaals Mannenkoor op Crossing Border). 2003 bracht de tentoonstelling De Grote Vakantie, veertig kunstenaars buigen zich over dit tijdgat in ieder jaar (Arti &Amicitae) even later gevolgd door de gelijknamige bundel, zijn laatste bij in de Knipscheer. In 2004 verschenen bij Vassallucci twee bundels tegelijk: Rode Vlam en De verdwijnkunstenaar, respectievelijk gewijd aan de liefde en de dood . Starik beheert in Amsterdam de Poule Des Doods, dichters die eenzame uitvaarten van een gedicht voorzien.

Starik treedt op door het gehele land, (zie www.starik.nl/agenda ) soms in combinatie met pianist Cor Vos en/ of gitarist Desmond Haneveer. Starik is te boeken via S.S.S., Huddestraat 7, 1018 HB Amsterdam, 020-6234923. Het Parool (9 maart 2005) “…zoveel bezwerend voordrachttalent dat je bijna vergeet naar de woorden te luisteren…”